Warsztaty kulinarne w Zespole Szkół Usługowych

Data: 10 maja, 2015

Dnia 8 maja 2015 roku po dwoje uczniów z wszystkich klas I-VI naszej szkoły pod opieką Beaty Olszak, Kazimiery Grzegorczyk, Katarzyny Krawczyk oraz Violetty Szymczak, odwiedziło Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim.

Celem naszej wizyty były warsztaty gastronomiczne z zakresu zdrowego żywienia, które przeprowadzili dla nas uczniowie klasy 2ta wraz z nauczycielkami – p. Ewą Karczewską i Hanną Borowską. Spotkanie koordynowała p. Katarzyna Guździoł. Zajęcia stanowiły kontynuację współpracy naszej szkoły z Zespołem Szkół Usługowych, która rozpoczęła się 14 stycznia tego roku warsztatami przeprowadzonymi w naszej placówce.

Działania powyższe wchodzą w skład zadań realizowanych w związku z przystąpienie naszej szkoły w roku szkolnym 2014/2015 do Międzynarodowego Projektu HEPS promującego zdrowy styl życia.

Podczas warsztatów uczniowie naszej szkoły pod kierunkiem i z pomocą uczniów ZSU wykonali następujące potrawy: sałatkę grecką, surówkę z marchewki i brzoskwini, grzanki masłem oraz parówki zapiekane z żółtym serem oraz szynką. Wszystkie dzieci przystąpiły do tego zadania z wielkim entuzjazmem, choć nie obyło się bez niewielkich skaleczeń podczas ścierania marchewki J. Najprzyjemniejszym momentem była degustacja przygotowanych potraw. Apetyt oczywiście sprzyjał, dzieci z chęcią kosztowały przygotowane przez siebie potrawy.

Udział w warsztatach umożliwił uczniom poznanie walorów odżywczych wybranych produktów oraz ich znaczenia dla naszego zdrowia. Uświadomił jak ważne są owoce i warzywa w codziennej diecie każdego człowieka. Uczniowie i uczennice z ZSU uwrażliwili również dzieci na konieczność zachowania higieny podczas przygotowywania posiłków, czyli dokładne umycie rąk przed przystąpieniem do pracy.

Myślę, że nasza współpraca z Zespołem Szkól Usługowych na tym się nie skończyła i będzie kontynuowana w kolejnym roku szkolnym.