MLECZNA DROGA

Data: 8 listopada, 2016

We wtorek 8 listopada klasa II c i II d wspólnie z wychowawcami i rodzicami odbyła wycieczkę do ostrowskiej mleczarni, w ramach promocji zdrowia „Śniadanie daje moc”.

Mleko jest podstawowym surowcem w wielu branżach przemysłu spożywczego. W przemyśle mleczarskim mleko surowe, dzięki odwirowaniu, pasteryzacji, zakwaszaniu kulturami bakterii, przetwarzane jest na spożywcze oraz napoje mleczne fermentowane, jogurty, sery i mleko w proszku.

Wizyta w mleczarni miała zachęcić wszystkich do spożywania mleka i jego przetworów, wiedząc jak ważne są białko i wapń dla prawidłowego  rozwoju.

W trakcie wycieczki dzieci poznały cykl produkcyjny przetworów mlecznych. Dowiedziały się, że podczas produkcji serów największe znaczenie mają cechy białka zawartego w mleku – kazeiny. Miały również okazję spróbować świeżego twarogu oraz delektować się przepysznym jogurtem.

Największą jednak atrakcją dla wszystkich uczniów była możliwość dojenia krowy oraz samodzielnego wyrabiania masła. Włożyli w to wiele energii, zapału i serca.

Nowe doświadczenia z pewnością na długo zastaną naszym pociechom w pamięci.