Warsztaty w Zespole Szkół Usługowych
Dnia 15 marca uczniowie klasy Ia wraz z wychowawczynią Beatą Olszak oraz z towarzyszącymi mamami: Justyną Wojciechowską, Moniką Szymczak oraz Justyną Karpowicz, odwiedzili Zespół Szkół Usługowych przy ul. Wolności. Powodem naszej wizyty były Drzwi Otwarte, przygotowane dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych. Jednakże od czterech lat uczniowie naszej szkoły są gośćmi specjalnymi tych spotkań i dlatego z myślą o nich niektóre warsztaty zostały przygotowane.
Dla dzieci zainteresowanych modą przeznaczone były warsztaty „Projektowanie i stylizacja ubioru”. Nasi uczniowie wykazali się dużą pomysłowością oraz inwencją twórczą. W fantazyjny sposób przygotowali projekty torebek na różne okazje.
Niezwykle ciekawa okazała się zabawa w pracowni fryzjerskiej, gdzie nawet chłopcy pokazali swój talent w wymyślaniu oraz stylizowaniu fryzur. Było więc nakręcanie na wałki, plecenie warkoczy, upinanie koka czy wykonanie „irokeza”.
Cześć dzieci wzięła udział w warsztatach przeprowadzonych w pracowni biologicznej „Pielęgnacja włosa widziana pod mikroskopem”. Nie lada atrakcją było obejrzenie własnego włosa w dużym powiększeniu.
Jednak najwięcej emocji towarzyszyło dzieciom podczas warsztatów gastronomicznych „Walory odżywcze warzyw, przechowywanie, obróbka wstępna, przygotowanie, produkcja surówki i konsumpcja”. Uśmiech na ich twarzach oraz podziw wywołały zrobione z warzyw i owoców łabędzie, jeże, kraby, palmy. Z pomocą uczniów szkoły gastronomicznej nasze dzieci wykonywały myszki z rzodkiewek, delfiny z bananów oraz jeże z gruszek. Najprzyjemniejszą częścią była jednak degustacja przygotowanych smakołyków, a ponieważ była to już pora obiadu, wszyscy z wielką chęcią zajadali nie zawsze lubiane warzywa i owoce.