{"id":33205,"date":"2016-11-08T22:39:54","date_gmt":"2016-11-08T21:39:54","guid":{"rendered":"http:\/\/sp5.osw.pl\/?p=33205"},"modified":"2016-11-08T22:39:54","modified_gmt":"2016-11-08T21:39:54","slug":"mleczna-droga","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/sp5.net.pl\/mleczna-droga\/","title":{"rendered":"MLECZNA DROGA"},"content":{"rendered":"
We wtorek 8 listopada klasa II c i II d wsp\u00f3lnie z wychowawcami i rodzicami odby\u0142a wycieczk\u0119 do ostrowskiej mleczarni, w ramach promocji zdrowia \u201e\u015aniadanie daje moc\u201d.<\/p>\n
Mleko jest podstawowym surowcem w wielu bran\u017cach przemys\u0142u spo\u017cywczego. W przemy\u015ble mleczarskim mleko surowe, dzi\u0119ki odwirowaniu, pasteryzacji, zakwaszaniu kulturami bakterii, przetwarzane jest na spo\u017cywcze oraz napoje mleczne fermentowane, jogurty, sery i mleko w proszku.<\/p>\n
Wizyta w mleczarni mia\u0142a zach\u0119ci\u0107 wszystkich do spo\u017cywania mleka i jego przetwor\u00f3w, wiedz\u0105c jak wa\u017cne s\u0105 bia\u0142ko i wap\u0144 dla prawid\u0142owego \u00a0rozwoju.<\/p>\n
W trakcie wycieczki dzieci pozna\u0142y cykl produkcyjny przetwor\u00f3w mlecznych. Dowiedzia\u0142y si\u0119, \u017ce podczas produkcji ser\u00f3w najwi\u0119ksze znaczenie maj\u0105 cechy bia\u0142ka zawartego w mleku \u2013 kazeiny. Mia\u0142y r\u00f3wnie\u017c okazj\u0119 spr\u00f3bowa\u0107 \u015bwie\u017cego twarogu oraz delektowa\u0107 si\u0119 przepysznym jogurtem.<\/p>\n
Najwi\u0119ksz\u0105 jednak atrakcj\u0105 dla wszystkich uczni\u00f3w by\u0142a mo\u017cliwo\u015b\u0107 dojenia krowy oraz samodzielnego wyrabiania mas\u0142a. W\u0142o\u017cyli w to wiele energii, zapa\u0142u i serca.<\/p>\n
Nowe do\u015bwiadczenia z pewno\u015bci\u0105 na d\u0142ugo zastan\u0105 naszym pociechom w pami\u0119ci.<\/p>\n