{"id":16690,"date":"2015-05-10T14:24:42","date_gmt":"2015-05-10T12:24:42","guid":{"rendered":"http:\/\/sp5.osw.pl\/?p=16690"},"modified":"2015-05-10T14:24:42","modified_gmt":"2015-05-10T12:24:42","slug":"warsztaty-kulinarne-w-zespole-szkol-uslugowych","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/sp5.net.pl\/warsztaty-kulinarne-w-zespole-szkol-uslugowych\/","title":{"rendered":"Warsztaty kulinarne w Zespole Szk\u00f3\u0142 Us\u0142ugowych"},"content":{"rendered":"
Dnia 8 maja 2015 roku po dwoje uczni\u00f3w z wszystkich klas I-VI naszej szko\u0142y pod opiek\u0105 Beaty Olszak, Kazimiery Grzegorczyk, Katarzyny Krawczyk oraz Violetty Szymczak, odwiedzi\u0142o Zesp\u00f3\u0142 Szk\u00f3\u0142 Us\u0142ugowych w Ostrowie Wielkopolskim.<\/p>\n
Celem naszej wizyty by\u0142y warsztaty gastronomiczne z zakresu zdrowego \u017cywienia, kt\u00f3re przeprowadzili dla nas uczniowie klasy 2ta wraz z nauczycielkami \u2013 p. Ew\u0105 Karczewsk\u0105 i Hann\u0105 Borowsk\u0105. Spotkanie koordynowa\u0142a p. Katarzyna Gu\u017adzio\u0142. Zaj\u0119cia stanowi\u0142y kontynuacj\u0119 wsp\u00f3\u0142pracy naszej szko\u0142y z Zespo\u0142em Szk\u00f3\u0142 Us\u0142ugowych, kt\u00f3ra rozpocz\u0119\u0142a si\u0119 14 stycznia tego roku warsztatami przeprowadzonymi w naszej plac\u00f3wce.<\/p>\n
Dzia\u0142ania powy\u017csze wchodz\u0105 w sk\u0142ad zada\u0144 realizowanych w zwi\u0105zku z przyst\u0105pienie naszej szko\u0142y w roku szkolnym 2014\/2015 do Mi\u0119dzynarodowego Projektu HEPS promuj\u0105cego zdrowy styl \u017cycia.<\/p>\n
Podczas warsztat\u00f3w uczniowie naszej szko\u0142y pod kierunkiem i z pomoc\u0105 uczni\u00f3w ZSU wykonali nast\u0119puj\u0105ce potrawy: sa\u0142atk\u0119 greck\u0105, sur\u00f3wk\u0119 z marchewki i brzoskwini, grzanki mas\u0142em oraz par\u00f3wki zapiekane z \u017c\u00f3\u0142tym serem oraz szynk\u0105. Wszystkie dzieci przyst\u0105pi\u0142y do tego zadania z wielkim entuzjazmem, cho\u0107 nie oby\u0142o si\u0119 bez niewielkich skalecze\u0144 podczas \u015bcierania marchewki J. Najprzyjemniejszym momentem by\u0142a degustacja przygotowanych potraw. Apetyt oczywi\u015bcie sprzyja\u0142, dzieci z ch\u0119ci\u0105 kosztowa\u0142y przygotowane przez siebie potrawy.<\/p>\n
Udzia\u0142 w warsztatach umo\u017cliwi\u0142 uczniom poznanie walor\u00f3w od\u017cywczych wybranych produkt\u00f3w oraz ich znaczenia dla naszego zdrowia. U\u015bwiadomi\u0142 jak wa\u017cne s\u0105 owoce i warzywa w codziennej diecie ka\u017cdego cz\u0142owieka. Uczniowie i uczennice z ZSU uwra\u017cliwili r\u00f3wnie\u017c dzieci na konieczno\u015b\u0107 zachowania higieny podczas przygotowywania posi\u0142k\u00f3w, czyli dok\u0142adne umycie r\u0105k przed przyst\u0105pieniem do pracy.<\/p>\n
My\u015bl\u0119, \u017ce nasza wsp\u00f3\u0142praca z Zespo\u0142em Szk\u00f3l Us\u0142ugowych na tym si\u0119 nie sko\u0144czy\u0142a i b\u0119dzie kontynuowana w kolejnym roku szkolnym.<\/p>\n