{"id":16295,"date":"2015-04-26T12:01:42","date_gmt":"2015-04-26T10:01:42","guid":{"rendered":"http:\/\/sp5.osw.pl\/?p=16295"},"modified":"2015-04-28T10:23:57","modified_gmt":"2015-04-28T08:23:57","slug":"ziolowy-ogrodek","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/sp5.net.pl\/ziolowy-ogrodek\/","title":{"rendered":"ZIO\u0141OWY OGR\u00d3DEK"},"content":{"rendered":"
Opiekunowie i cz\u0142onkowie Samorz\u0105du Uczniowskiego klas IV-VI za\u0142o\u017cyli wraz z nadej\u015bciem d\u0142ugo oczekiwanej wiosny ogr\u00f3dek zio\u0142owy. Na parapetach sto\u0142\u00f3wki szkolnej pojawi\u0142y si\u0119 doniczki z pachn\u0105cymi, \u015bwie\u017cymi zio\u0142ami takimi jak: bazylia, majeranek, oregano, tymianek, koz\u0142ek lekarski, melisa i szczypiorek. \u015awie\u017ce zio\u0142a s\u0105 nie tylko dekoracj\u0105 naszej sto\u0142\u00f3wki, ale z pewno\u015bci\u0105 zagoszcz\u0105 na talerzach uczni\u00f3w oraz b\u0119d\u0105 znakomitym dodatkiem do kanapek serwowanych przez Panie kucharki.<\/p>\n
Majeranek<\/span><\/p>\n W Europie, majeranek by\u0142 tradycyjnym symbolem mi\u0142o\u015bci. U\u017cywany przez Rzymian jako afrodyzjak, oraz by\u0142 u\u017cywany do rzucania zakl\u0119\u0107 mi\u0142osnych. W \u015bredniowieczu by\u0142 noszony na weselach jako znak szcz\u0119\u015bcia w postaci wie\u0144ca zwanego “g\u00f3rska rado\u015b\u0107”. Majeranek jest kuzynem oregano, pochodz\u0105cy z region\u00f3w Morza \u015ar\u00f3dziemnego i jest teraz powszechnie stosowan\u0105 przypraw\u0105 w wielu cz\u0119\u015bciach Europy.\u00a0 Zazwyczaj u\u017cywany jest w kuchni europejskiej i jest dodawany do sos\u00f3w rybnych, ma\u0142\u017cy, owoc\u00f3w morza, sos\u00f3w na bazie mas\u0142a, sa\u0142atek, sos\u00f3w na bazie pomidor\u00f3w, octu, sos\u00f3w grzybowych i do bak\u0142a\u017cana.<\/p>\n Bazylia<\/span> (Ocimum basilicum<\/i>) Cz\u0105ber<\/span><\/p>\n Cz\u0105ber\u00a0by\u0142 jedn\u0105 z najsilniejszych przypraw dost\u0119pnych dla Europejczyk\u00f3w, dop\u00f3ki eksploracja \u015bwiata i handel nie przynios\u0142y im tropikalnych przypraw takich jak czarny pieprz. Wykorzystywany by\u0142 do poprawienia smaku jedzenia przez ponad 2000 lat. Cz\u0105ber jest\u00a0zio\u0142em o tak wyra\u017anym i pikantnym smaku, \u017ce od czas\u00f3w Sas\u00f3w nazwa ta oznacza nie tylko zio\u0142o samo w sobie, ale jest tak\u017ce synonimem smacznej i aromatycznej \u017cywno\u015bci.\u00a0Wyrazista pikanteria cz\u0105bru dodaje przyjemny smaczny element do stosunkowo \u0142agodnych potraw, bez przyt\u0142aczania ich. Klasyczne mieszanki, czy te\u017c tradycyjny bukiet przypraw do zapiekanek,\u00a0 cz\u0119sto b\u0119d\u0105 zawiera\u0142y cz\u0105ber. Stanowi on tak\u017ce doskona\u0142e uzupe\u0142nienie da\u0144 z jajek, czy to posiekany drobno i dodany do jajecznicy lub omletu, czy te\u017c u\u017cyty do dekoracji razem z pietruszk\u0105.<\/p>\n Estragon, Artemisia Dracunculus<\/span><\/p>\n Nazwa “estragon” pochodzi od francuskiego s\u0142owa esdragon, znacz\u0105cego tyle co ma\u0142y smok. Korzenie przypominaj\u0105ce smoka potrafi\u0105 udusi\u0107 ro\u015blink\u0119, je\u015bli nie s\u0105 cz\u0119sto rozdzielane.<\/p>\n W legendach i m\u0105dro\u015bciach zio\u0142olecznictwa, ka\u017cda ro\u015blina z takim systemem korzeniowym posiada w\u0142a\u015bciwo\u015bci pomagaj\u0105ce leczy\u0107 uk\u0105szenie w\u0119\u017ca. Estragon nie jest tu wyj\u0105tkiem. Rzymski uczony Pliniusz twierdzi\u0142, \u017ce aby zredukowa\u0107 zm\u0119czenie \u015bredniowiecznych pielgrzym\u00f3w, nale\u017ca\u0142o w\u0142o\u017cy\u0107 ga\u0142\u0105zki estragonu do but\u00f3w przed rozpocz\u0119ciem dalekiej, pieszej wyprawy. W\u015br\u00f3d kucharzy, zio\u0142o to jest powszechnie u\u017cywane z octem i rybami. Estragon ma tak\u017ce nieco tajemnicz\u0105 w\u0142a\u015bciwo\u015b\u0107, mianowicie podczas \u017cucia jego li\u015bci, odczuwalne jest dr\u0119twienie j\u0119zyka. Estragon dope\u0142nia smak ryb oraz skorupiak\u00f3w. Pasuje do kurczaka, indyka, dziczyzny, ciel\u0119ciny oraz do wi\u0119kszo\u015bci potraw z jajek. Posiekane li\u015bcie (lub namoczony susz) s\u0105 atrakcyjne i smaczne jako dodatek do majonezu, w sosie z mas\u0142a oraz francuskich dressingach.<\/p>\n Oregano (lebiodka pospolita)<\/span><\/p>\n Gatunek z rodziny mi\u0119ty. Pochodzi z zachodniej i po\u0142udniowo-zachodniej Eurazji i z regionu Morza \u015ar\u00f3dziemnego. Popularne oregano sprzedawane w sklepach (Origanum vulgare) mo\u017ce mie\u0107 \u0142agodny smak i wi\u0119ksze, mniej g\u0119ste li\u015bcie. Oregano jest wa\u017cnym zio\u0142em w kuchni. Do przyprawiania smaku, u\u017cywa si\u0119 li\u015bci, kt\u00f3re mog\u0105 mie\u0107 lepszy smak w suszonej postaci ni\u017c \u015bwie\u017cej. Oregano zazwyczaj stosujemy do sos\u00f3w, pizzy, przyprawiania mi\u0119s, sa\u0142atek. W p\u00f3\u0142nocnych W\u0142oszech zio\u0142o to stosowane jest od wiek\u00f3w i najcz\u0119\u015bciej u\u017cywane jest z pieczonymi, sma\u017conymi lub grillowanymi warzywami, mi\u0119sem i rybami. W przeciwie\u0144stwie do wi\u0119kszo\u015bci w\u0142oskich zi\u00f3\u0142, oregano \u0142\u0105czy dobrze z ostrymi potrawami, kt\u00f3re s\u0105 popularne w po\u0142udniowych W\u0142oszech. Natomiast mniej stosowane jest w p\u00f3\u0142nocnej cz\u0119\u015bci kraju, gdzie preferowany jest majeranek. Oregano jest sk\u0142adnikiem zi\u00f3\u0142 prowansalskich.<\/p>\n Szczypiorek<\/span><\/p>\n Szczypiorek jest bardzo popularn\u0105 przypraw\u0105 ozdobn\u0105 – dekoracyjn\u0105 w kuchni francuskiej i chi\u0144skiej. Nazwa “szczypiorek” pochodzi od \u0142aci\u0144skiego s\u0142owa “cepa”, co oznacza cebul\u0119. Jasno zielone \u0142odygi szczypiorku s\u0105 dobre jako dodatek do zimnych sa\u0142atek, gulasz\u00f3w i zup lub mo\u017cna posypa\u0107 dla dekoracji gotowe zupy, sosy i inne posi\u0142ki np jajecznice, kanapki, zapiekanki. Szczypiorek wykorzystuje si\u0119 w celu obni\u017cenia ci\u015bnienia krwi i na trawienie. Pobudza r\u00f3wnie\u017c apetyt i posiada\u0107 pewne w\u0142a\u015bciwo\u015bci antyseptyczne.<\/p>\n Tymianek<\/span><\/p>\n Nazwa tymianku pochodzi od greckiego s\u0142owa thymon znacz\u0105cego ‘do odka\u017cania “, cho\u0107 podobne s\u0142owa oznaczaj\u0105 odwag\u0119 i po\u015bwi\u0119cenie, kt\u00f3re wed\u0142ug tradycji r\u00f3wnie\u017c przypisywano tej ro\u015blinie. Nieprawd\u0105 jest, \u017ce \u0142atwiej by\u0142oby sporz\u0105dzi\u0107 list\u0119 potraw, w kt\u00f3rych tymianek nie wyst\u0119puje \u2013 w Europie Zachodniej i w kuchni Bliskiego Wschodu trafia on do znacznej wi\u0119kszo\u015bci tradycyjnych potraw. Dzieje si\u0119 tak dlatego, \u017ce tymianek nadaje g\u0142\u0119bi smaku wszelakim zupom, gulaszom i zapiekankom oraz niemal ka\u017cdej potrawie zawieraj\u0105cej mi\u0119so. Wraz z majerankiem, pietruszk\u0105 i li\u015bciem laurowym tworz\u0105 bukiet garni (ozdobny).<\/p>\n Koz\u0142ek lekarski<\/span><\/p>\n Koz\u0142ek lekarski (waleriana) to najcz\u0119\u015bciej stosowane zio\u0142o na sen i uspokojenie. Jednak koz\u0142ek lekarki znalaz\u0142 zastosowanie tak\u017ce jako \u015brodek m.in. na dolegliwo\u015bci \u017co\u0142\u0105dkowe, gdy\u017c ma dzia\u0142anie rozkurczowe. Koz\u0142ek lekarki by\u0142 stosowany w medycynie ludowej tak\u017ce jako \u015brodek na dolegliwo\u015bci uk\u0142adu pokarmowego i moczowego. S\u0142ynny polski zielarz Syreniusz podkre\u015bla\u0142 wyj\u0105tkowe w\u0142a\u015bciwo\u015bci waleriany, pisz\u0105c, \u017ce “W\u0105trob\u0119, \u015bledzion\u0105, przechody moczu, nerki, p\u0119cherz zamulony i zatkany otwiera. Piasek i kamie\u0144 moczem wywodzi”. Poza tym waleriana ma dzia\u0142anie rozkurczowe, dlatego mo\u017cna j\u0105 stosowa\u0107, by z\u0142agodzi\u0107 stany skurczowe \u017co\u0142\u0105dka.<\/p>\n Smacznego!<\/strong><\/p>\n \u0179r\u00f3d\u0142o: www.przyprawy.pl, www.poradnikzdrowie.pl<\/p>\n
\n<\/i><\/b>S\u0142owo \u201ebazylia\u201d\u00a0 pochodzi od greckiego s\u0142owa basileus, oznaczaj\u0105cego “kr\u00f3la”, znana te\u017c jest jako ziele \u015bw. J\u00f3zefa. Zio\u0142o to pochodzi z Indii,\u00a0 jest cz\u0119sto u\u017cywane w kuchni w\u0142oskiej, odgrywa wa\u017cn\u0105 rol\u0119 w kuchni azjatyckiej. Zale\u017cnie od gatunku i odmiany, li\u015bcie bazylii mog\u0105 mie\u0107 smak any\u017cu oraz\u00a0 silny, ostry, cz\u0119sto s\u0142odki zapach. Istnieje wiele odmian bazylii, ale ta o du\u017cych, soczystych\u00a0 li\u015bciach jest zdecydowanie najbardziej popularna. Ma orze\u017awiaj\u0105cy, go\u017adzikowy i any\u017cowy\u00a0 zapach.\u00a0 Bazylia ma dzia\u0142anie \u0142agodz\u0105ce, wzmacniaj\u0105ce uk\u0142ad pokarmowy, pobudza te\u017c apetyt, przy\u015bpiesza procesy trawienne, ma dzia\u0142anie rozkurczowe i wiatrop\u0119dne, zapobiega te\u017c wzd\u0119ciom.<\/p>\n