{"id":160,"date":"2011-11-07T08:59:22","date_gmt":"2011-11-07T08:59:22","guid":{"rendered":"http:\/\/sp5.osw.pl\/?p=160"},"modified":"2011-11-07T08:59:22","modified_gmt":"2011-11-07T08:59:22","slug":"tydzien-chleba-na-zakwasie","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/sp5.net.pl\/tydzien-chleba-na-zakwasie\/","title":{"rendered":"\u201eTydzie\u0144 chleba na zakwasie”"},"content":{"rendered":"
Fundacja “Dobre \u017bycie” po raz trzeci zorganizowa\u0142a kampani\u0119 pod has\u0142em \u201eTydzie\u0144 chleba na zakwasie\u201d. Patronatu kampanii udzieli\u0142o Ministerstwo Edukacji Narodowej oraz Ministerstwo Rolnictwa. Celem tej\u017ce kampanii jest podniesienie \u015bwiadomo\u015bci dzieci i m\u0142odzie\u017cy na temat zdrowotnych w\u0142a\u015bciwo\u015bci chleba na zakwasie wypiekanego tradycyjnymi metodami. W zwi\u0105zku z tym klasy IIIa, IIIc, IIIe\u00a0 wraz z wychowawcami Beat\u0105 Olszak, Jolant\u0105 Urbanowicz i Ann\u0105 Karpi\u0144sk\u0105 odwiedzi\u0142y piekarni\u0119 MIMA mieszcz\u0105c\u0105 si\u0119 przy ul. Prof. Kaliny 47 w Ostrowie Wielkopolskim. Poniewa\u017c by\u0142a to ju\u017c druga wizyta dzieci w tej\u017ce piekarni (pierwsza mia\u0142a miejsca w \u201czer\u00f3wce\u201d), dzieci przypomnia\u0142y sobie cykl produkcyjny chleba oraz spos\u00f3b jego wypiekania. Najwi\u0119ksz\u0105 atrakcj\u0105 tej\u017ce wycieczki by\u0142a mo\u017cliwo\u015b\u0107 samodzielnego przygotowania pieczywa do wypieku. Sprawi\u0142o to dzieciom wiele rado\u015bci i satysfakcji z wykonanej pracy. Efektem ko\u0144cowym by\u0142a oczywi\u015bcie jego degustacja.<\/p>\n